Tuesday, April 20, 2010

CINTA ANUGERAH TERINDAH

Kasihan paduhal Ahmoi sakit, mun ndak sik ku gago menggagah dirik speku nya ada sesi dating-mating ngan Mr bin Abdullah. Hehe...bukan aku sorang nak? Kawan-kawan lain pun asa ku speku juak. Rupa-rupanya sakit ngembak ngail. Semoga cepat sembuh k? Olalala...kesian...

Maka dengan itu kubukak cerita bahawa aku sakit juak. Sik la sakit teruk sampey sik larat oh, choi!!! Sik sihat ala-ala manja jak gitu, atchium-atchium jak. Last Sunday bangun tido alu start berkasik, geruk asa skres, maka start la asa mah nyawa, sikda selera makan kak ya sik bertenaga. Tapi ya bukan la isi kandungan buku teks k? Tajuk sebenar hari ini ialah kaitan kasih-sayang dengan kesihatan.

Y'all tauk kan, laki ku sikda di sisi kinek, paling menyesakkan recent update madah nya tambah period kerja to 120-150 days approx. Alu semput dada I.

Ok, back to our topic, berdasarkan kajian, orang yang berpasangan lebih sihat berbanding orang single. Maksudnya, paras hormon happy a.k.a endorfin dalam badan kita sentiasa terhasil akibat ransangan rasa bahagia dari daily gestures like hugging, touching, etc...yang aku malu mok tulis sini. Kajian sentiasa membuktikan individu yang gembira adalah lebih terhindar dari jangkitan bakteria atau virus-virus yang merbahaya, ke berbahaya, ada cikgu BM sik mok correct aku?
Kajian Kes : Mr Vai jauh, sikda orang sayang me everyday, sikda orang make proper breakfast sebelum turun kerja sebab bininya gago conteng muka, sikda orang berik hug lamak-lamak just to say it's OK when problems come up. Sebab yalah aku kenak selesema, sore throat and might be cold fever hanya setelah Mr Vai e-mailed me about his extended working days.


Passionate kisses are good for your oral health!It’s not all doom and gloom. Research into passionate kissing has uncovered many valuable health benefits. Healthier mouth, saliva contains substances that fight bacteria, viruses and fungi. Deep kissing increases the flow of saliva, which helps to keep the mouth, teeth and gums healthy.
Kajian Kes : Sikkan aku mok cium tokey mi kolok ya... isk...


Love is always good for your heart
. When with your loved ones your blood pressure goes down, allowing better reasoning and keeping anger at bay. Good blood pressure means good heart condition.
Kajian Kes : Bila sang Arjuna jauh di mata, jiwa mala jak datang moha. Asa emosi lalu mok ngansa' jak nyawa. Hilang pen pun emosi, sungguh tidak munasabah. Selalu macam tok boleh sakit jantung seh.

Love makes you put more regard on your health status. You will want to be around longer so you put effort in securing good health.
Kajian Kes : Kenak aku peratikan, laki aku ya makin Tall, Dark and Gendut jak oh... Ok at least rasa sayang antara kami 2 dah memotivasikan nya eksesais, start jogging yang lamak sik diamal, makan oat untuk kurangkan kolestrol dan berusaha berhenti merokok.


Love makes you look good
. Actually, cinta tok molah kita 'feel' good. Secara tak langsung akan membuatkan kita glow. Seri kata orang, cuba nanga muka bakal pengantin, kacak sik?
Kajian Kes : Sikboh molah kajian, I nang sentiasa Hot Gojes and Fabeles. hehe...hik-hik..


Bagaimana Untuk Memupuk Kasih Sayang
SENTIASA BERKOMUNIKASI
-walau jauh travelling, kita ada sms, video call, e-mail, so apa cara sekalipun sentiasa lah cari jalan untuk berkomunikasi. Kalau berdekatan eloklah diamalkan meluangkan masa bercakap berdua hati ke hati. Quality time kata orang.

SENTIASA COMPLIMENT EACH OTHER
-jangan kedekut pujian, kalau masa bergerek selalu memuji, dah kawen tu teruskan lah... Apa salahnya puji, 'nyaman laksa tok yang...kalah laksa di kedey' ndak ka kembang dada bini mendengarnya?

CIPTA HOBI TERSENDIRI
-unik untuk anda berdua, suka pangku-memangku kah, cari kutu laki kah, cat kuku bini kah, manicure/pedicure laki kah, something intimate, untuk men'sweet'kan perhubungan.

TERIMA KEKURANGAN PASANGAN
-jangan kelebihan ajak. sayangi pasangan kita sepenuhnya.

CIPTA HUBUNGAN HARMONI DENGAN KELUARGA SIDIA
-percayalah, semua yang sudah berkahwin akan mengakui hakikat tok. keluarga pasangan kita menyumbang kepada keharmonian hubungan kita laki-bini.


Sekian tips-tips untuk hari ini, nyawa agik malas tok mok menghurai, cintai dirimu sayangi cintamu.





18 comments:

AmirFX said...

Wasehhhh... Nice info... Thanks...!!

Beautiful Stranger said...

ya la kamek sik sabar mok nikah tok joy..
yerr..alasan! hahaha

tp nang benar lah..minda happy buat kita happy luaran sentiasa..

Uncle Lee said...

Hi Joynstar, now this is what I call a very interesting subject....ha ha.
Wow! Never knew kissing has 'health benefits'?
I wonder if.....ahhhh, never mind.
You have a nice day, and stay beautiful. Lee.

Khairul Antasha said...

"orang yang berpasangan lebih sihat berbanding orang single. Maksudnya, paras hormon happy a.k.a endorfin dalam badan kita sentiasa terhasil akibat ransangan rasa bahagia dari daily gestures like hugging, touching,"<---betol..bok arimarek Dr Fadzillah Kamsah merik motivasi dlm Oasis... best info tok!... maksehhh... :)

Faizal n Fashitah said...

Mek nektok tengah rindok sebab hari2 ada wifey disamping mek ehek XD

joynstar said...

Amir
khas untuk kitak2 yang belum nikah, segerakan...mari sihat sama2. ada orang jaga.

BStranger
hehe....juh, apa lagi!

Uncle Lee
you and your wild wonderings, hmmm...

KhaiAntasha
aih...ngutik...ceramah mek bunyi Pak Fadhilah ka? ngutik!!!

Bang Odio
dengar ya sekelian urang? contoh urang bahagia, mesti nya sehat sentiasa.

RussDuckett0601蕙帆 said...

婚姻對男人來說是賭他的自由,對女人而言卻是賭她的幸福。......................................................

joynstar said...

Hey Russ, is that supposed to be a compliment?

Felicia F. Ramzi said...

knock knock..orang gorgeous bermuka sakit dtg menjengah..eheheh..
sik jadi maok ber speku oooo? yes i was so under the weather.. i still am, mc today and tomorrow diberik doktor.. almost a week. crazy.

but im feeling much better now, gulped down my meds, makey sweater di petang hari yang panas to sweat myself sak cepat bait..

anyway, love the post..nang jak benar.. part of me sakit ada disebabkan 'someone' juak, jiwa cepat gilak terusik.. [ayat omaigod].. tambah alu period..nang bagus lah..everything all in one jadi iceland volcanic ash..

120-150 days..that's like..4-5 months.. my goodness if i were u, i'd chatter a heli and fly to his platform there and then!! dendam rindu aie.. i feel u deeply, mun dah rindu ya.. aduheh.. boleh nangis .. :'(

sikpalah.. orang gorgeous jak kenak mcm tok k? [statement mujuk, kali sikkan berjaya lah.. but coba jak..hehehe]

cheers sista!

joynstar said...

Hi Ahmoi
mi amor...u mek mi laf bai de werd omaigod. bwahahahahha

anyway about mr.V i'll let him work away for now, lain kali turun laut mbak mek skali, tok mok amik course safety officer, sak dapat ikut nya selalu, waras sik? mun jak platform sama. haha

well, you're right lah, orang gojes jak kenak cobaan kedak tok. hihi

Uncle Lee said...

Hi Joynstar, just dropped by to admire your lovely profile pic. I sure love your designer sunglasses.
Makes you look not only mysterious, but exciting and....interesting, *wink*, ha ha.
You stay beautiful and hold that smile, Lee.

dukunlintah plk said...

oo la tedah urang bujang kedak mekrang tok.. *merias kuku tekurak jak aku lok buat sementara waktu tok..

joynstar said...

Uncle Lee
I love designer shades, IF I were from your time, you should present me one vintage, a nice RayBan brown aviator. My face shape fits all design.

Dukun
sik la tedah...menggalak kitakurang jak, cepat kumpul $$$ key nikah.

ChentaQhamu said...

Mek tersipu bc apapa yg bkaitan dgn love, kiss, hugs n wutsoever koh... supan kedirik mek aieee... specially tips2... nang favorite... nicee...

joynstar said...

ChentaQhamu
Tersiput-siput, ilmu 4share bah.

mr_abs said...

orang yang berpasangan lebih sihat berbanding orang single

bitter truth. adoh. patutlah rasa salu jak sik sehat.......iskkkkkk.....

ktk org carik k kmk eh! sik pian dah mok carik. *ayat putus asa* bak kata amoi, ayat omaigod. hahaha...

joynstar said...

mr_abs
ehhh....tua ija. grad dolok eih, boh ngenja mok berpasang-pasangan. main jauh2.

mr_abs said...

hehe. ngegeh. gik ngator idup la tok. mun x, dah lamak dah gago keja :P

kenak kmk asa kmk tua dr ktk bah :P