Thursday, February 4, 2010

LIFE IS UNFAIR

...hmmm...aku rasa aku sik bersedia mok berbicara soal hidup, sebab aku rasa aku sik matang. tapi oleh kerana mulutku ceredit dan otak ku sikmok melupakkan isu-isu sosial di sekitar aku, biarlah aku merumput, eh, mencarut. tapi renungkanlah, ney tauk aku dah mati kelak anak aku[yes JOY that's you] pegi baca blog aku , belek achive, well it's my 2cent here, and it's true. aku sik hina anugerah tuhan, cuma highlightkan apa yang patut.


BIJAK PANDAI

~bukan memandai-mandai ye? mak bapak selalu mengompare anak sidak ngan anak orang. sidak jarang berfikir anak-anak tok banyak ngambik pureh sidak mpun. aok bena kita boleh usaha, tapi aku bukan sik pernah nanga orang yang nang jenis luguk.



'coba ko rajin dikit blaja, sak ko jadi kedak sarol ya blaja benua Gucci'



aok aku serius rasa DNA kita ada peranan juak, masa exam, aku dolok nang suka study last minute, gagah pahlawan aku turun ngan pen pensel pemadam, kak ya masa result keluar aku do OK not bad tapi aku ada kawan yang malas, homework sik polah, tido aher nanga TV, ponteng, but still excellent sebab he happen to have a bigger brain capacity, born a genius.

so there dah jadi unfair, napa brain sik sama capability, capacity? napa GIG kita lain-lain?


KACAK

~orang kacak tok bertuah, macam aku[sila pengsan disini]. aok aku nang hot gojes and fabulous. orang kacak akan madah ya anugerah Illahi, aok sik salah. tapi bagi orang yang kurang kacak atau ada tebik sine-sine, they do question their fate. mungkin akan redha, but still who wouldn't want to be pretty. aku paling gelik keteyak bila masa pageantry, sidak miss-miss akan selalu suka quote,

'beauty comes from within, it just shine through you'



ok here's the crap, kenak aku sik pernah dengar orang sik kacak, orang obese or just lame looser madah quote ya? unless la kita mok mujuk dirikmpun, sak sik ngempas dirik menyalahkan takdir.


KAYA RAYA

~ok, biasanya la...orang kacak tok akan ditakdirkan kaya, yalah orang kaya ney mok kawen orang meskin kan? so pureh la juak. orang kaya tok dah kaya makin kaya la kak ya. anak-anak sidak akan born with golden spoon jammed on their bratty mouth. and the poor strugles, so unfair.


GOOD VS EVIL
~orang baik selalu malang, enuf said

ok this is my new quote, hidup ini umpama roda. tapi mun tayar pancet giney lah? lalu la kita di dibah sik nait-nait. adoehhhh

4 comments:

Felicia F. Ramzi said...

setuju..ada certain mak bapak suka mencompare anka orang dengan anak dirik. i am so blessed my parents sik gia. Dolok pernah rasa rendah dirik, pa tek ada kazen sebelah nun belajar jaoh2 di US, mek org di US = Ulu Spaoh jak arum bulak..pi mak alu madah 'anak mak tetap pandey..sik perlu jadi mcm orang lain'
*sib ku kac juak [omg]
hahhahaahha!

Faizal n Fashitah said...

Yalah mena kata kitak. Memang certain parents suka molah perbandingan `anka' (sila lihat spelling si Felicia pls..tenkiu).. sampei `anka' mudah tertekan. Ermm kacak quote kitak ya,.."Orang baik salu malang". Komen mek sitok, walaupun kita malang, tapi kita bait. Bayang jak mun kita jaik..lamak2 neyda urang suka eh.

Jadi kesimpulannya, hidup ini umpama roda. Jadi, seblom tayar pancet,.. janganlah makei tayar. Pakei lah bot. Kerna bot sikkan bertayar..eheh.
*Sib mek gojes juak [rofl]
Hahahahahahaaahahaauhukk!uhukk!!uwekkk!!(alu muntah darah..)

The Fleece Master said...

Maknusia lahir berbeza, it depends dgn usaha masing2 nak ngubah nasib masing2. Usaha sigek hal, tapi nasib & takdir main peranan juak la. So the best thing, usaha, doa & tawakkal. =))

Kmk lahir dr family sik senang, sikda org dlm family kmk masok uni atau even UiTM. tapi kmk pecayak dgn usaha and sentiasa bersyukur dgn apa yg kita ada. Doa org tua nulong bnyk dlm usaha kita. Alhamdulillah.

joynstar said...

ngeheeee, suka la ya alu typo sekian rupa cikgu kita.

Ahmoi;
syukur....syukur... bagi ku orang yang sanggup bayar private U oversea mostly sebab SPM sik laku sitok, wakaka...sik cukup pandey mok masuk IPTA. dengki kan bunyi?

FnF
~kitak duak ya....mah nyawaku. alu termuntah, bangga la dirik ya hot gojes and febeles oh..

Yo master
~usaha tangga kejayaan, mun ada lift bagus gik. maksud ku, mun kita kaya, kacak dan pandey, most likely generasi kemudian kita akan lebih senang dan selesa. DNA dah ada, tinggal mauk sik ajak.